Φύλο και Αερόβια Ικανότητα

Κατά κανόνα η αερόβια ικανότητα είναι χαμηλότερη στις γυναίκες από ότι στους άνδρες. Η διαφορά αυτή που υπάρχει μεταξύ των δυο φύλων παρατηρείται σταδιακά μετά την ήβη. Ήδη από τα 14 χρόνια τα αγόρια έχουν μια διαφορά στο 25% που μπορεί να φτάσει έως και 50% στα 16 χρόνια. Αυτή η διαφορά θα εξακολουθήσει να υπάρχει και μετά την εφηβεία αλλά θα αρχίσει να μικραίνει όσο θα προχωράνε ηλικιακά τα δυο φύλα. Πάντως είναι χαρακτηριστικό πως η αερόβια ικανότητα ενός 60χρονου μεσήλικα είναι ίση περίπου με μια νεαρή γυναίκα 20 ετών.
Η χαμηλή αερόβια ικανότητα των γυναικών έχει να κάνει κυρίως στα χαμηλά ποσοστά αιμοσφαιρίνης και στο μεγάλο ποσοστό σωματικού λίπους. Οι γυναίκες έχουν 6% λιγότερα ερυθροκύτταρα και 10-12% μικρότερη συγκέντρωση αιμοσφαιρίνης που πιθανώς μπορεί να ωφείλεται στην χαμηλή στάθμη τεστοστερόνης. Αυτή η σημαντική διαφορά στην ικανότητα να δεσμεύεται και να μεταφέρεται το οξυγόνο έχει ως αποτέλεσμα την μειωμένη προμήθεια οξυγόνου όταν πραγματοποιείται μέγιστη μυική προσπάθεια. Όσον αφορά το σωματικό λίπος, η διαφορά στο αποθηκευμένο σωματικό λίπος προσδιορίζει σημαντικά τη διαφορά της αερόβιας ικανότητας μεταξύ των δύο φύλων.
Τέλος ένας άλλος παράγοντας στον οποίο έχει αποδοθεί η χαμηλή αερόβια ικανότητα στις γυναίκες είναι η χαμηλή καρδιακή παροχή που έχουν. Καρδιακή παροχή είναι ο όγκος αίματος που εξωθεί η καρδιά κάθε λεπτό. Οι γυναίκες λόγω του ότι έχουν μικρό σωματικό μέγεθος, έχουν και μικρότερο όγκο καρδιάς, μικρότερη αριστερή κοιλία και χαμηλότερο όγκο αίματος και εξαιτίας αυτού δεν μπορούν να αυξήσουν και τον όγκο παλμού. Όγκος παλμού είναι η ποσότητα αίματος που εξωθεί η καρδιά σε κάθε συστολή. Στο σημείο αυτό, κλείνοντας πρέπει να αναφερθούν τα αποτελέσματα μιας πρόσφατης έρευνας του Sullivan που έδειξε ότι σε νεαρές προεμμηνοπαυσιακές γυναίκες, μια αύξηση του όγκου παλμού όσο και των ανδρών με μια έντονη αερόβια προπόνηση για κάποιο χρονικό διάστημα.

Γεωργούλας Παναγιώτης
Καθηγητής Φυσικής Αγωγής -Πτυχιούχος Τμήματος Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού Α.Π.Θ.
Msc Φυσική Αγωγή και Αθλητισμός κατεύθυνση ειδική προπονητική κλασικού αθλητισμού Τμήματος Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού Ε.Κ.Π.Α.
BSc (Hons) in Phsysiotherapy/BSc (Hons) Φυσικοθεραπείας University ofWales
Διπλωματούχος προπονητής ποδοσφαίρου σχολής Ε.Π.Ο.- Uefa B'
Μέλος Συλλόγου Δρομέων Υγείας Αθηνών

 
ΧΟΡΗΓΟΣ      
asics      
interamerican samarites Opanda logo eod

Αγώνες